TÜRKİYE'NİN EN ÇOK İHRACAT YAPTIĞI ÜLKELER AÇIKLANDI.

Dış ticaret verilerine göre Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) en çok ihracat yapılan ilk beş ülke arasında yer alırken, İsviçre ithalatta ilk beşten düştü.

Dış ticaret verilerine göre Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) en çok ihracat yapılan ilk beş ülke arasında yer alırken, İsviçre ithalatta ilk beşten düştü.

Ticaret Bakanlığı Ekim ayına ilişkin ön dış ticaret verilerini açıkladı. Yıllık bazda, Ocak-Ekim 2022 döneminde 209,4 milyar dolar olan ihracat, 2023'ün aynı döneminde yüzde 0,3 artışla 210 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde ithalat yüzde 1,2 artışla 304 milyar dolara yükselirken, dış ticaret açığı yüzde 3,2 genişleyerek 94 milyar dolara ulaştı.

BAE LİSTEYE GİRERKEN, İSVİÇRE LİSTEDEN ÇIKTI.

En çok ihracat yapan ülkeler sıralamasında Ekim ayında Almanya, Irak ve ABD'nin ilk üç sıralamasında önemli bir değişiklik olmazken, daha önce listeye nadiren giren Birleşik Arap Emirlikleri'nin 1.2 milyar dolarlık ihracatla dördüncü sıradan listeye girmesi dikkat çekti. Benzer şekilde İtalya da İngiltere'yi geride bırakarak 1,1 milyar dolarlık ihracatla beşinci sıraya yerleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne (TİM) göre, Türkiye'nin BAE'ye ihracatı Ocak ve Ekim 2023 arasında yüzde 55,2 artarak 4,4 milyar dolara ulaştı. Raporda ayrıca mücevherat, makine parçaları, tütün ürünleri, elektrik ve elektronik sektörlerinin BAE'ye ihracatta ivme kazandığı kaydedildi.

Benzer şekilde, en çok ithalat yapılan ilk beş ülke incelendiğinde İsviçre'nin Ekim ayında listeye giremediği görülüyor. İsviçre'nin Türkiye'nin en büyük altın ithalatçılarından biri olduğu düşünüldüğünde, bu durum ek vergi ve kısıtlamalar nedeniyle altın ithalatında bir yavaşlama olarak görülebilir.

TARIMSAL İHRACAT VE TÜKETİM MALLARI İTHALATI

Ekim ayında imalat sanayi ihracatı yüzde 5,7 artarak 21,3 milyar ABD doları, madencilik ve taş ocakçılığı ihracatı yüzde 4,4 ve tarım, ormancılık ve balıkçılık ihracatı yüzde 58,9 artmıştır.

Bu dönemde, imalatın toplam ihracat içindeki payı yüzde 93,4'e, madencilik ve taş ocakçılığının payı ise yüzde 1,6'ya düşmüştür. Aynı dönemde, tarım, ormancılık ve balıkçılığın payı 150 baz puan artarak yüzde 4,6'ya yükselmiştir.

İthalat türlerine göre incelendiğinde, sermaye malı ithalatının payının 4,5 puan artarak yüzde 16'ya, tüketim malı ithalatının payının 6,9 puan artarak yüzde 16'ya yükseldiği, hammadde (ara malı) ithalatının payının ise 11,3 puan azalarak yüzde 68'e gerilediği görülmektedir.

KAYNAK: https://katkider.com/haber/turkiye-nin-en-cok-ihracat-yaptigi-ulkeler-aciklandi